• Wedstrijduitleg
  • Wedstrijduitleg
  • Wedstrijduitleg

Wedstrijduitleg

Samengestelde wedstrijd
Een samengestelde menwedstrijd bestaat uit drie onderdelen; dressuur, marathon en vaardigheid.

Dressuur
Hierin wordt een proef gereden met verplichte onderdelen zoals uitgestrekte draf, verzamelde draf, stappen en halt houden. De onderdelen worden beoordeeld door een jury. Er wordt gekeken naar aanspanning, speciale koets, koetsier in pak (+hoed) en de grooms achterop als een niet bewegend beeld.

Marathon
Het meest spectaculaire onderdeel van de mensport. Hier komt het aan op de stuurkunsten van de menner en de gehoorzaamheid, snelheid en uithoudingsvermogen van de pony’s. Voor dit onderdeel wordt de marathonwagen ingezet. Naast de diverse trajecten worden ook hindernissen gereden. Deze hindernissen bestaan uit waterpartijen, heuvels, bomen en bruggen moeten in een bepaalde volgorde, maar vooral zo snel mogelijk gereden worden.

Vaardigheid
In dit onderdeel wordt dezelfde koets als in de dressuur gebruikt. Er wordt een parcours met oranje kegels met balletjes erop gereden. Tussen de kegels is ruimte voor de koets met aan beide zijden 10cm. De koetsier moet zijn pony’s en de koets foutloos binnen een bepaalde tijd tussen de kegels door manoeuvreren. Iedere overschreden seconde en elke gevallen balletje geeft strafpunten.

Wie is de winnaar?
De behaalde punten in de dressuur worden omgezet in strafpunten door het behaalde resultaat af te trekken van het maximaal haalbare. In de marathon krijgt de menner voor elke seconde die hij in een hindernis is 0,2 strafpunten. Bijvoorbeeld: 48 seconden voor één hindernis is omgerekend 9,6 strafpunten. Laat de menner de zweep vallen dan krijgt hij 5 strafpunten en als de groom van de wagen af moet 10 strafpunten. Voor vaardigheid geldt, 1 balletje eraf is 3 strafpunten en voor elke seconde boven de toegestane tijd 0,5 strafpunt. Het lijkt ingewikkeld, maar in de praktijk valt dat mee. De regel is, diegene met de minste strafpunten wint de wedstrijd.